Weven in het Bussemakerhuis
In het Bussemakerhuis wordt op zes oude handweefgetouwen door vrijwilligers allerlei soorten katoenen en halflinnen doek geweven. De getouwen zijn al honderden jaren oud en vaak afkomstig van Twentse boerderijen waar in de negentiende eeuw de boeren bij de winterdag als bijverdienste linnen weefden.
De tentoonstelling B.L.A.U.W vertelt over het onderzoek naar de geschiedenis, toepassing en mogelijkheden van blauwverven en blauwdruk. Dit is een ambachtelijke en arbeidsintensieve techniek die veel vakmanschap vereist. Een ambacht dat in Nederland nauwelijks meer wordt beoefend, waardoor deze tentoonstelling de bezoeker de kans biedt om de kunst van natuurlijk verven, textiel en patroonontwerp te ontdekken.
Bezoek het Bussemakerhuis met een schoolklas, Voor de klassen 7 en 8 van het basisonderwijs hebben we een digitale les ontwikkeld, Deze vindt u terug op Lesson up.
Iedere eerste donderdag van de maand Onder het motto samen is leuker dan alleen komen een aantal enthousiaste liefhebsters van breien, haken, naaien, borduren etc samen. Ze delen kennis, ideeën, patronen en hun passie voor handwerken.
Vrije tijd raakt iedereen van jong tot oud. Veel mensen werken graag korter om meer tijd te hebben voor andere zaken. Op latere leeftijd gaan mensen met pensioen, hoe ervaren zij deze periode van vrije tijd? Wat mag tijd kosten en wat vinden we zonde van onze tijd? Hoeveel vrijheid hebben we om die keuzes te maken? Nemen we de vrijheid om deze tijd in te vullen en geven anderen ons de ruimte?
De conservator vertelt
Dinsdag 31 oktober, 10.30 uur
Op deze dag geeft Wilma Witteman, conservator in Museum Bussemakerhuis een digitale presentatie over de tentoonstelling "B.L.A.U.W Blauwverven en Blauwdrukken". Daarna wandelt u samen met haar door de tentoonstelling en is er volop gelegenheid om vragen te stellen.
Afwisselende fietsroute (34 km) door het prachtige Twentse landschap die u behalve langs het Bussemakerhuis ook langs de Noordmolen, museumboerderij Wendezoele en kasteel Twickel leidt. Alle dagen te fietsen.
GEISHA
Een collectie zijden kimono’s vormt een belangrijk onderdeel van deze traditionele en historische tentoonstelling.
De Geisha's zijn misschien wel de meest geëmancipeerde vrouwen van Japan. Mannen komen in hun wereld niet voor. Geisha's zijn onafhankelijk, zowel financieel als emotioneel. Ze trouwen niet, koken en wassen niet en regelen hun eigen zaken. Ze verdienen veel geld en hebben de touwtjes van hun eigen leven stevig in handen.