Iedere eerste donderdag van de maand Onder het motto samen is leuker dan alleen komen een aantal enthousiaste liefhebsters van breien, haken, naaien, borduren etc samen. Ze delen kennis, ideeën, patronen en hun passie voor handwerken.
Zaterdag 14 september
De Oude Kerk, de Bornse Vermaning, de Synagoge en Museum Bussemakerhuis zetten zich gezamenlijk in onder de titel Cultureel Oud Borne. Door deze samenwerking willen zij hun presentatie in Borne versterken.
Dinsdag 20 augustus - 10.30 uur
Conservator Wilma Witteman vertelt aan de hand van een digitale presentatie (ca. 1 uur) over het leven van een Geisha. Tot slot wandelt u samen met haar door de tentoonstelling en is er volop gelegenheid om vragen te stellen.
Het Bussemakerhuis maakt deel uit van de Creatieve Broedplaats Textile Wearables lab. Een van onze eerste activiteiten is een rondleiding in het FabLab van Saxion, ga je mee een kijkje nemen? Het Fablab is een plek waar iedereen welkom is om zelf iets te maken middels één van de vele computer gestuurde 'prototyping' machines.
Expositie Wie wij waren - wat wij zijn, vier eeuwen Bornse Dopers
In de expositie tonen we in de kerk wie die Bornse doopsgezinden waren, die in de 17e en 18e eeuw Borne tot centrum van de textielhandel maakten, in de 19e eeuw een leesgezelschap organiseerden, en waarvan de eerste vrouwelijk predikant in haar pastorie tegelijk Duitse officieren, vluchtelingen en onderduikers huisvestte.
woensdag 5 juni
Eenzaamheid is voor veel mensen herkenbaar. Voor de één is het een lastig moment maar voor de ander kan het een aanhoudende last zijn. Eenzaamheid gaat vaak over het aantal sociale contacten of over het missen van betekenisvolle relaties. Deze filosofische workshop gaat over eenzaamheid en het zoeken naar zingeving. Daarnaast wisselen we ideeën uit over eenzaamheid in het leven.
Zaterdag 30 maart tm 5 april
DEEL JE MUSEUMKAART
Tijdens de Museumweek willen we iedereen laten proeven wat Museumkaarthouders onbeperkt beleven. Daarom is alleen deze week jouw persoonlijke kaart ook voor iemand anders bruikbaar. Leen je kaart aan een ander.
Tradities, Rituelen en Zijde
Een zeldzaam inkijkje in de complexe en kleurrijke wereld van deze iconische Japanse vrouwen. Met de kimono’s uit de verzameling van Adri en Guky van Hoegee belooft dit een inspirerende ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, geschiedenis, cultuur of kunst.
Ook voor kleine groepen bestaat nu de mogelijkheid om een digitale presentatie van ca. 1 uur te boeken waarin één van onze enthousiaste gidsen je uitgebreid meeneemt in het leven van de Maiko en Geisha. Na afloop wandel je samen door de tentoonstelling en is er volop gelegenheid om vragen te stellen. Boeken kan via email of telefoon 074 2669635
Vrije tijd raakt iedereen van jong tot oud. Veel mensen werken graag korter om meer tijd te hebben voor andere zaken. Op latere leeftijd gaan mensen met pensioen, hoe ervaren zij deze periode van vrije tijd? Wat mag tijd kosten en wat vinden we zonde van onze tijd? Hoeveel vrijheid hebben we om die keuzes te maken? Nemen we de vrijheid om deze tijd in te vullen en geven anderen ons de ruimte?
Vanwege grote belangstelling verlengd tm 13 februari 2024 (let op dit is een gewijzigde datum) De tentoonstelling B.L.A.U.W vertelt over het onderzoek naar de geschiedenis, toepassing en mogelijkheden van blauwverven en blauwdruk. Dit is een ambachtelijke en arbeidsintensieve techniek die veel vakmanschap vereist. Een ambacht dat in Nederland nauwelijks meer wordt beoefend, waardoor deze tentoonstelling de bezoeker de kans biedt om de kunst van natuurlijk verven, textiel en patroonontwerp te ontdekken.
16 april 2023 - Ons museum is regulier geopend (13.00 - 16.30 uur).
Bij mooi weer is het terras achter ons pand een welkome oase van rust om te genieten van koffie met appeltaart! Deze dag verlenen we 25% korting op de entreeprijs.
VOLGEBOEKT Donderdag 6 april, 14.30 uur
Lezing door Susan Smelt, schilderijenrestaurator Rijkmuseum Amsterdam en Ingeborg Meijssen, weefster en textiel historisch onderzoeker - over het onderzoek naar het schildersdoek van de oude meesters.
16 maart 2023
Aftimmeren zolder voor het inrichten van een collectie-registratie ruimte/ restauratieatelier welke toegankelijk is voor publiek. Zo kunnen bezoekers een 'kijkje in de keuken' nemen en kennis maken met een aantal museale werkzaamheden
Tijdens NL Doet 2024 willen wij daarom graag met behulp van een aantal vrijwilligers deze klus klaren.
Dinsdag 21 maart - 10.30 uur. In de tentoonstelling Ontrafeld bewijs is veel aandacht voor de door Rembrandt geschilderde portretten van Marten Soolmans en Oopjen Copitt. Nederland kocht de twee schilderijen samen met Frankrijk, voor 160 miljoen euro: Onze conservator Wilma Witteman neemt je in haar verhaal mee in de bijzondere verhalen en details van de schilderijen. Opgave via 074-2669636/ communicatie@museumbussemakerhuis.nl
Weven in het Bussemakerhuis
In het Bussemakerhuis wordt op zes oude handweefgetouwen door vrijwilligers allerlei soorten katoenen en halflinnen doek geweven. De getouwen zijn al honderden jaren oud en vaak afkomstig van Twentse boerderijen waar in de negentiende eeuw de boeren bij de winterdag als bijverdienste linnen weefden.
Achter elk schilderij zit wel een bijzonder verhaal. Al eeuwenlang schilderen kunstenaars op doek. Beroemde schilderijen van grote meesters zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Frans Hals, zijn op een linnen ‘drager’ geschilderd. Toch weten we verrassend weinig over de schildersdoeken uit die tijd.
GRAND FINALE DE RODE DRAAD
vrijdag 8 april, 19.30 uur
Co-productie van Museum Bussemakerhuis, Visit Borne en Kulturhus Borne.
Dé manier om het succesvolle Bornse project ”De Rode Draad” op passende wijze af te sluiten: met een schitterende grande finale: Eerst met een lekker drankje plaatsnemen langs een catwalk waar mannequins paraderen met authentieke vintage mode.
Aansluitend wegzakken in een rode pluche stoel voor een heerlijke film over één van de grootste mode iconen van de 21e eeuw, Yves Saint Laurent.
Hoe ons dat in de oren klinkt? Très bien!
kaartjes kunnen worden gekocht bij het kulturhus
3 april - 12 oktober 2022 Mode is zoveel meer dan kleding. Birthe Weijkamp, de samensteller van deze tentoonstelling, weet dat als geen ander. Wat begon als een zoektocht naar een kostuum voor een feestje groeide uit tot een ware lifestyle. Met Wallis Simpson, de hertogin van Windsor als haar stijlicoon. Foto’s van haar outfits; gebloemde zomerjurken, felgekleurde hoedjes en blonde krullen – waarvoor ze elke nacht met krulspelden slaapt – leverde haar ruim 10.000 instagramvolgers op.
Vrijdag 25 februari GEANNULEERD Show je gepimpte paraplu of shirt. Met of zonder leuke verkleedkleren. We gaan eerst oefenen hoe je over de rode loper kan lopen. Vanaf 12 uur uur mogen je ouders of andere familieleden komen kijken! Aanmelden communicatie@museumbussemakerhuis.nl kinderen vanaf 9 jaar: Mondkapje verplicht
Woensdag 23 februari - opgeven vóór 21 februari - Hoe leuk is het om wanneer het regenachtige dag is met je versierde paraplu door de straten te lopen? Of wil je liever een t-shirt tie-dyen? Ook dat is mogelijk, jij mag deze ochtend kiezen. Aanvang 10.00 uur! opgeven via communicatie@museumbussemakerhuis.nl. LET OP kinderen vanaf 9 jaar: mondkapje verplicht!
Hoe leuk is het om wanneer het regenachtige dag is met je versierde paraplu door de straten te lopen? Of wil je liever een t-shirt tie-dyen? Ook dat is mogelijk, jij mag deze ochtend kiezen. Aanvang 10.00 uur! opgeven via communicatie@museumbussemakerhuis.nl. LET OP kinderen vanaf 9 jaar: mondkapje verplicht!
Op 25 februari houden we een modeshow en dan kan je met je paraplu of -shirt over de rode loper lopen. (apart voor opgeven!).
Wil je vader, moeder of opa, oma intussen nog het museum of de tentoonstelling bekijken? Zij betalen de normale toegangsprijs, maar krijgen gratis koffie !
Het bestuur van museum Bussemakerhuis is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Het bestuur draagt de verantwoordelijkheid voor de continuïteit van Museum Bussemakerhuis. De dagelijkse operationele leiding van het museum berust bij de directeur, in samenwerking met een groot aantal vrijwilligers.
Welke herinneringen heeft u aan Spanjaard? Heeft u er zelf gewerkt en bent u benieuwd naar de verhalen van toen? zaterdag 6 november organiseert het museum samen met Twentehoes/Overijsselacademie een Textielcafé om de verhalen over de verdwenen textielindustrie op te halen en te delen.
vrijdag 29 oktober - 18.30 - 20.20 uur De kleurplaten die in februari in het kader van de Rode Draad ingekleurd zijn door basisschoolleerlingen uit Borne geprojecteerd.
Vrijdag 22 oktober
Tie-dye is helemaal hot! Heb je een (wit) t-shirt, broek of iets anders en wil je hip naar school, kom bij ons tie-dyen! In de herfstvakantie ben je van harte welkom in het museum.
18 oktober, 14.00 uur
Deze voorstelling is gebaseerd op het boek Pelle’s nieuwe kleren. Een voorstelling met veel wol en een vleugje geschiedenis. Kleren kopen is de normaalste zaak van de wereld, de winkels hangen er vol mee. Hoe ging dat vroeger eigenlijk?
28 tm 31 augustus en 7 tm 12 september Hoe was het om rond 1900 te werken in een van de vele textielfabrieken die Twente rijk was? Dat kunnen bezoekers zelf ervaren in een ‘ervaringscabine’: een cabine waarin de fabrieksomstandigheden worden nagebootst.
10 augustus - 15 november 2021
Een intiem inkijkje in de ondermode in de periode van 1775 – 1915. Niemand kan zich nog voorstellen dat voor 1850 onderbroeken voor vrouwen immoreel waren of dat omstreeks 1900 de eerste bh’s op de markt kwamen.
Vrijdagavond 11 juni, aanvang 19.30 uur
Hellen van Rees is een Nederlandse mode- en textielontwerpster die zich richt op het creëren van eigentijdse handgemaakte producten met een duurzame invalshoek.
VERLENGD TM 22 JULI 2021
Ter gelegenheid van het Textiel Festival Twente 2021 haalt Museum Bussemaker vanaf 20 januari 2021 alles uit de kast. Het is voor het eerst dat het museum deze kledingcollectie in zijn geheel tentoonstelt. Zo zal o.a. de collectie burgerdracht van vooraanstaande families te zien zijn. Met diversiteit aan stoffen en patronen schetst deze collectie een prachtig sfeerbeeld door de tijd heen.
GEANNULEERD
Donderdag 29 oktober 2020
Borduren op een paar (zelfgebreide) wollen sokken, een paar handschoenen, sjaal of een muts. Zo maak je van een saai kledingstuk een heel persoonlijk paar sokken, handschoenen of een sjaal.
Zoek in je kledingkast winteraccessoires en neem wat eigen stukken mee naar de workshop.
t/m 15 december 2020
Verwondering, verbazing en herkenning. Deze tentoonstelling geeft een unieke inkijk in ambtskleding van verschillende religies: doopsgezind, protestants, baptist, evangelisch, katholiek, islamitisch en syrisch orthodox.
Woensdagmiddag 18 maart zijn Gera Hultink en Marleen Jongen persoonlijk in het museum om u te ontmoeten. Zij zullen vertellen over hun passie voor het weven.
VIER VRIJHEID IN STIJL Laat je inspireren….. en maak je eigen bevrijdingsrok Wil je op 3 april het bevrijdingsfeest in stijl meevieren? Laat je dan inspireren en maak je eigen bevrijdingsrok!
Het getijdenboek van Maria van Gelre is erg lang verborgen gebleven. Recent is het werk, het dikste gebedenboek dat bekend is, gerestaureerd.
Wie kende de naam nog van de eerste bekende Nederlandse schilder? Tot halverwege de vorige eeuw stond Johan Maelwael bekend als de oom van de miniaturisten de Gebroeders van Limburg. Maar hij was meer dan dat. In de lezing van dinsdag 4 februari wordt meer over zijn werk en leven verteld.
De directie in samenspraak met het bestuur van Museum Bussemakerhuis heeft besloten om het museum voorlopig tot eind maart te sluiten.
Het Bussemakerhuis staat in het najaar in het teken van borduren door de eeuwen heen.
Met lange draden, steekje voor steekje een stof versieren in allerlei vormen en materialen.
Geen verhaal over linnen, textielgeschiedenis of fabrikeurs. Deze expositie is een vrolijke ‘vreemde eend’ in het Bussemakerhuis! In een unieke samenwerking met internationaal prijswinnende fotograaf Jan Gerber uit Goor is een fantasierijke en grappige tentoonstelling ontstaan.
Dit jaar bestaat de kunstacademie Bauhaus 100 jaar. Een mooie gelegenheid om onze prachtige collectie theedoeken samen met particuliere bruiklenen, ontworpen door Kitty van der Mijll Dekker uit te lichten.
Deze textielkunstenares gaf als eerste de theedoek zijn moderne uitstraling.
In het begin van de zestiende eeuw ontwikkelden zich in Europa reformatorische bewegingen die al snel in conflict kwamen met de macht van de heersende Kerk. Met Luther en Calvijn als voorgangers ontstond er een schisma in de door het Vaticaan beheerste wereld van de rooms-katholieken.
Een archeologische tentoonstelling die de geschiedenis van Borne in beeld brengt aan de hand van zes illustratieve vondsten die het verhaal door de tijd zullen ondersteunen.
De tentoonstelling is opgezet in samenwerking
Het klossen van kant wordt al eeuwen beoefend. Het kostbare kant was vroeger alleen voor de rijken te betalen, zij lieten het o.a. in hun kleding verwerken. De fijne kunst van het kantklossen wordt gelukkig in leven gehouden, o.a. in Twente, met haar rijke textielverleden.