DutchEnglishGerman
DutchEnglishGerman

ENNEKERDIJK 11 7622 ED BORNE – T. 074 2669636 –COMMUNICATIE@MUSEUMBUSSEMAKERHUIS.NL

BRODERIE D'ART

Goudborduurwerk, pailletten en couture

Tot 15 maart is in Museum Bussemakerhuis het prachtige Broderie d’Art van Alina Blasquez en de couture van Puck Jansen te bewonderen. Twee nauw verbonden ambachten smelten samen in deze tentoonstelling, waarin de bezoeker onder andere wordt meegenomen in het volledige proces van een couture jurk. Alina en Puck betoveren de bezoeker met een fascinerend spel van tule, goudborduurwerk, pailletten, kralen, zijde en veren. Te zien zijn verfijnde en arbeidsintensieve technieken die ontwerpers in grote modehuizen zoals Jan Taminiau, Dolce&Gabbana, Chanel en Dries van Noten toepassen in hun creaties

Ontwerpster en fotografe Alina Blasquez kwam in 2012 in aanraking met textiel. Na de masterclass Mastering Broderie Art volgde ze aan de gerenommeerde borduurschool Ecole Lesage in Parijs de opleiding haute couture borduren. Een beroemde bakermat waar hoogopgeleide ambachtslieden hun passie doorgeven aan de jongere generatie. Daarna volgde Alina bij Sylvie Dechamps, meester goudborduurster in Frankrijk, meerdere masterclasses. Ze leerde werken met uiterst verfijnde en zeer kostbare materialen zoals die tegenwoordig alleen nog gebruikt worden door de grote modehuizen. De techniek kreeg ze onder de knie na jarenlange training.

Alina Blasquez laat zich inspireren door patronen en vormen uit de natuur en de texturen van de gebruikte materialen. “Ik wil elk stukje van mijn werk in mijn handen houden. De vele uren en het handwerk die in een kledingstuk zitten, maken iedere creatie tot iets bijzonders. Weven, borduren, breien, lijmen… pijnlijke handen, maar uiteindelijk is het ‘t allemaal waard.”

Couturier Puck Jansen specialiseerde zich in dames couture op de Meester Opleiding Coupeur in Amsterdam, waar zij op ambachtelijke wijze de kennis van verfijnd maatwerk leerde. Na haar afstuderen in 2015 werkte ze onder andere freelance voor verschillende modeontwerpers en maakte ze theatrale couture stukken voor artiesten en particulieren. Ze verdiepte ze zich in verschillende borduurtechnieken en het maken van zijden bloemen en welke zij nu toepast in haar eigen bridal – couture label. Haar liefde voor historie en borduren bracht haar in 2018 in aanraking met Alina Blasquez, waar zij een cursus goud borduren volgde.

Met een klassieke visie maar moderne twist houdt Puck vast aan een ambacht wat niet verloren mag gaan. Hoogwaardig vakmanschap en persoonlijke details liggen voor haar hoog in het vaandel. “Ik wil de emotie proeven, een verhaal vertellen. Ik wil de veelzijdigheid van de vrouw benadrukken en het leven in een elegante en organische manier terug zien in mijn werk.”

In de tentoonstelling is zeker aandacht voor het project ‘Birds of a feather’  een kleine,  intieme collectie gemaakt beide kunstenaars. De collectie bevat een aantal couture stukken geïnspireerd op grote zwermen vogels in de avondzon, heldere patronen en paradijselijke natuurverschijnselen op donkere dagen. Een creatieve vertaalslag van een nauwe samenwerking tussen borduurster en couturier, twee onafscheidelijk verbonden ambachten.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Start: 01/12/2021
Te zien tot: 15/03/2022
Geopend van 11:30
tot 16:30
Kosten: 6,00 / Museumkaart gratis

Adres:
Ennekerdijk 11
7622 ED Borne
T. 074 2669636
E. communicatie@museumbussemakerhuis.nl
Plan je route

verwacht

De conservator vertelt
12 dec 2021 t/m
12 dec 2021
De conservator vertelt
Rode konen in het Bussemakerhuis
5 jan 2022 t/m
5 jan 2022
Rode konen in het Bussemakerhuis
Handwerkcafé
3 feb 2022 t/m
3 feb 2022
Handwerkcafé

Schrijf u hier in voor onze digitale nieuwsbrief