Kitty van der Mijll Dekker verbonden met Bauhaus
Dit jaar bestaat de kunstacademie Bauhaus 100 jaar. Een mooie gelegenheid om onze prachtige collectie theedoeken samen met particuliere bruiklenen, ontworpen door Kitty van der Mijll Dekker uit te lichten.
Deze textielkunstenares gaf als eerste de theedoek zijn moderne uitstraling. Na haar opleiding aan de kunstacademie Bauhaus in Dessau had zij een eigen weefatelier in Nunspeet. Haar eerste contract om te ontwerpen voor de industrie was in 1934 bij de firma Spanjaard in Borne. Daarna werd zij in 1935 ontwerpster bij de firma van Dissel in Eindhoven. Zij heeft vele internationale prijzen gewonnen met haar weefwerk.
Volg in de tentoonstelling de ontwikkeling van de theedoek door de jaren heen tot aan designers van nu, zoals studio Job en Victor en Rolf.
Vergeet niet een bezoek te brengen aan de weefzolder waar de grootste collectie in gebruik zijnde authentieke weefgetouwen van Nederland staat. Vrijwilligers maken daarop bijna dagelijks de prachtigste theedoeken!
De tentoonstelling is voor publiek te bezichtigen van 12 februari tot en met 12 mei. In deze periode worden rondom het thema diverse workshops en activiteiten georganiseerd. Denk aan een workshop ‘Pimp je eigen theedoek’. Meer informatie over de tentoonstelling, de workshops en openingstijden vind je op onze website: www.museumbussemakerhuis.nl.
Over Cécile van der Rijst
Weven is de passie van de in 1962 in Borne geboren Cécile van der Rijst. Als kind had ze al een grote belangstelling voor textiele werkvormen. Later raakte ze door de bezielende uitleg van Jan van Nuenen en door de kennismaking met het Bussemakerhuis verknocht aan het weven, zijn lange geschiedenis, de precieze techniek van het ambacht en de prachtige en vaak ook verrassende stoffen die op het weefgetouw ontstaan. Inmiddels is ze is ruim 30 jaar als vrijwilligster en nu hoofd van de weefsters verbonden aan het Bussemakerhuis. De titel van deze tentoonstelling is haar dan ook op het lijf geschreven!
Adres:
Ennekerdijk 11
7622 ED Borne
T. 074 2669636
E. communicatie@museumbussemakerhuis.nl
Plan je route