10 augustus – 15 november 2021
Een intiem inkijkje in de ondermode in de periode van 1775 – 1915. Deze tentoonstelling geeft een onthullend en soms bizar tijdsbeeld. Niemand kan zich nog voorstellen dat voor 1850 onderbroeken voor vrouwen immoreel waren of dat omstreeks 1900 de eerste bh’s op de markt kwamen. Tegelijkertijd laat deze tentoonstelling ook een veranderende kijk zien op hygiëne en de positie van de vrouw door de eeuwen heen. Door de komst van de wasmachine en de opkomende massaproductie is lingerie langzamerhand uitgegroeid tot een fashion-item. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Drs. Dirk Jan List van HiLiCoN (Historische Lingerie Collectie Nederland). Zijn collectie omvat meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek. Vanaf 10 juli t/m 15 november 2021 te bezoeken. Reserveren kan online.
Lijfgoed werd nog tot ca. 1960 direct op de huid gedragen
Tegenwoordig dragen we lingerie direct op de huid met daarover een hemd of t-shirt, maar tot midden vorige eeuw was het precies andersom! Het lijfgoed (hemd, onderbroek of hemdbroek) werd direct op de huid gedragen als bescherming tegen de ruwe en slecht wasbare boven-kleding. Daar overheen kwam de onderkleding (foundation) om een mooi silhouet te krijgen.
Bizarre korsetten en wespentailles
In de 18e eeuw benadrukten vrouwen hun vrouwelijke taille en platgedrukte borsten met strakke en stijve rijglijven. Rond 1900, in de preutse Victoriaanse tijd, bepaalden het korset en de bh de vorm, omvang en hoogte van zowel de (valse) boezem als de taille. Met deze ‘korsetterie’ werd het ideale vrouwenlichaam ‘gestileerd’ tot een zandlopersilhouet. Mouwsteunen en wijde, ruisende onderrokken complementeerden het geheel.
Met hoepelrokken van 3,5 meter heb je geen 1,5 meter samenleving nodig
Rond 1850 droegen vrouwen een crinoline, een onderrok gemaakt van haardoek opgevuld met bv paardenhaar. Tegen 1855 volgden katoenen onderrokken, verstevigd met hoepels van balein. Door de industrialisatie komen vanaf 1856, hoepelrokken van flexibele stalen baleinen op de markt met een kooicontructie (cage). Soms wel tot 3,50 meter zoomwijdte. Koepel, kegel of kelkvorm, met of zonder sleep, al of niet opklapbaar… De crinoline modellen volgden elkaar in rap tempo op. Er ging zóveel geld om in deze industrie dat de ontwerpen zelfs gepatenteerd werden en fabrikanten elkaar voor de rechter sleepten. Omstreeks 1870 volgde de tournure met alleen een opgehoogde bilpartij aan de achterkant.
Veel aandacht voor de vrouw maar ook voor de man
Minder bekend is dat ook mannen zich in korsetten lieten rijgen. Mannen-ondermode zorgde voor brede schouders, volle kuiten, een platte buik en een slanke taille.
Luxueuze lingerie hangt nu gewoon open en bloot in de etalages
Mede door stijliconen als Marilyn Monroe en Madonna is lingerie niet meer weg te denken. De Lingerieshows van Victoria’s Secret met Doutzen Kroes op de catwalk trekken volle zalen. Lingerie is tegenwoordig overal te koop. Gewoon in de Zeeman, Hema, Bijenkorf of in een chique speciaalzaak. Sexy kant, leuke prints en luxueuze soepele materialen in alle kleuren van de regenboog… Er is voor elk wat wils. Deze ‘onthullende’ tentoonstelling is vanaf 10 juli t/m 15 november 2021 te bezoeken. Reserveren wel even online.
Adres:
Ennekerdijk 11
7622 ED Borne
T. 074 2669636
E. communicatie@museumbussemakerhuis.nl
Plan je route