‘Men zou een pleister op vele wonden willen zijn'

‘Men zou een pleister op vele wonden willen zijn’ is de laatste zin die de joodse juriste en schrijfster Etty Hillesum op 13 november 1942 in haar dagboek noteerde, dat ze op aanraden van haar geliefde Julius Spier was begonnen. Tijdens de Duitse bezetting kon Etty vanwege haar baantje bij de Joodse Raad in Amsterdam kamp Westerbork vrijelijk in en uit. Ze koos er niet voor om onder te duiken, maar wilde in kamp Westerbork mensen bijstaan en hielp enkele kinderen te ontsnappen. Etty heeft in verschillende periodes langere tijd in Westerbork verbleven. Met haar ouders en broer Micha werd ze in september 1943 gedeporteerd en volgens gegevens van het Rode Kruis is zij op 30 november in Auschwitz vermoord.

Etty’s dagboeken en brieven vormen, om met de woorden van de Romeinse dichter Horatius te spreken, ‘een monument duurzamer dan brons’ en zijn tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor mensen over de hele wereld. Ze zijn getuigenissen van liefde, mededogen en vertrouwen in het leven. Hoe blijf je overeind in een wereld die in brand staat? In het dagboek beschrijft Etty haar angst en wanhoop, en hoe ze daarmee met vallen en opstaan omgaat. ‘Er blijft nog altijd een kleine speelruimte, waar men zijn eigen leven bouwen kan. Eenvoudig is dat niet, maar waarom moet het altijd eenvoudig zijn?’

Op 13 maart zal Stevine Groenen, schrijfster en vrijwilligster van de Bornse synagoge, van 10.00 tot 11.30 een korte inleiding houden over Etty Hillesum, haar werk en betekenis in onze tijd. Daarna worden deelnemers uitgenodigd om aan de hand van citaten van Etty Hillesum hun eigen gedachten op papier te zetten.

In de tuinkamer van het Bussemakerhuis, van 10.00 uur tot 11.30 uur.

Entree: 10 euro, inclusief een kopje koffie of thee.

Aanmelden via

communicatie@museumbussemakerhuis.nl

De opbrengst gaat volledig naar de inzamelingsactie voor vluchtelingen Oekraïne.

Start: 13/03/2022
Te zien tot: 13/03/2022
Kosten: 10,00

Adres:
Ennekerdijk 11
7622 ED Borne
T. 074 2669636
E. communicatie@museumbussemakerhuis.nl
Plan je route

1 jun 2022 t/m
1 jun 2022
Handwerkcafé