Open Monumentendag 2020

Borne telt veel monumenten, de bekendste staan in de oude kern van het dorp, maar er zijn er ook vele in het buitengebied. Die wordt tijdens de komende Open Monumentendag op 12 september extra uitgelicht.

MONUMENTENRUN

Onder de paraplu van de Heemkundevereniging heeft een werkgroep een hardlooproute uitgezet van zo’n tien kilometer met als keerpunt het Spookhoes in Hertme. Start en finish zijn bij het Bussemakerhuis. Van daaruit loopt een deel langs de monumenten in het dorp, waarna de rondweg overgestoken wordt en de route langs onder meer Erve Bartelink, Weleveld, Rabo Scheele, Erve Aalderink en de vindplaats van mammoet Boris verder gaat. De deelnemers starten in kleine groepjes van maximaal tien personen en leggen de route met begeleiding van een gids af. Het is de bedoeling dat deze gids bij monumenten wat achtergrondinformatie geeft. De groepen starten om het kwartier, we beginnen om 10 uur. Dit om te voorkomen dat lopers elkaar tegen komen in verband met corona. De loop is bedoeld voor de oudere jeugd en volwassenen.

ESCAPEROOM

Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen vanaf 12 uur hun hart ophalen in de escaperooms die in drie monumenten zijn opgezet. De escaperooms staan in Restaurant Dorset, Musuem Bussemakerhuis en bij het Spanjaardgemaal aan de Piepersveldweg en zijn van 12 uur tot 16 uur te bezoeken. Overigens zijn wel alle andere monumenten open voor bezichtiging, ze zijn herkenbaar aan de witte vlag van Open monumentendag. De Synagoge is echter gesloten vanwege een expositie die daar is ingericht. Het kan zijn dat je soms even moet wachten omdat er maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen mag, maar dan kan nu eenmaal niet anders.’’ De monumenten zijn vrij toegankelijk.

deelnemers aan de monumentenrun moeten zich per e-mail aanmelden bij Henk Passies, info@fitmetpassie.nl

Start: 12/09/2020
Te zien tot: 12/09/2020