RONDWANDELING OUD BORNE
Rondleidingen in Oud Borne olv een gids
Informatie en reserveringen:
Dhr. André Muller
Tel. 074-2663082 Contact: info@gidsenoudborne.nl
kosten € 5,- pp.
Het museum werkt nauw samen met ‘Stichting Gidsen Oud Borne’, die wandelingen door Oud Borne organiseert. De wandelingen duren circa negentig minuten en zijn ruim een kilometer lang. De rondwandelingen kunnen het hele jaar worden geboekt op elke dag van de week.
Het Bussemakerhuis is een uitstekende plek om de wandeling te starten of te beëindigen. Zomers kunt u genieten van de lommerrijke tuin en in de koudere maanden ontvangen wij u in onze sfeervolle tuinkamer. Wij verwennen u graag met een kop koffie of thee met iets lekkers of na afloop met iets sterkers.Hierover kunt u afspraken maken met het museum via nummer 074-2669636
De rondwandelingen worden vaak geboekt voor familiefeestjes, verenigingen en bedrijven. Reeds meer dan 30.000 mensen hebben genoten van ons oude dorp met zijn beschermde stratenpatroon en historische panden.
Borne was tot 1800 een agrarisch dorp, waar hofmeijer en kerk de touwtjes stevig in handen hadden. De rondleiding voert u naar de Meijershof en laat u een kijkje nemen in de prachtige middeleeuwse Oude Stephanuskerk uit 1482, de Doopsgezinde kerk en de voormalige synagoge.
Anekdotes en verhalen over het leven van de vroegere bewoners van de monumentale woningen in Oud Borne horen erbij. Tijdens de wandeling worden verhalen verteld over enkele fabrikeurswoningen, de klopjeshuizen en de fraai gelegen Mariakapel, die bekend staat als de mooiste in Twente.
De gids neemt u mee naar de plekken, waar vanaf 1800 kleine bedrijfjes het dorp Borne veranderden van een boerengemeenschap naar het industrietijdperk van nu. De verhalen die bij die bedrijfjes hoorden, vertelt de gids met de nodige anekdotes, tevens verwijzend naar wat er nog allemaal te zien is aan bijzonderheden van vroeger tijden. U hoort waarom er een schipperscafé midden in het oude Borne stond. Eveneens worden verhalen verteld over grote Twentse industrieën die vanuit Borne zijn begonnen en waarom de vele bierbrouwerijen in Borne zo belangrijk waren.
In Twente stonden zeven cichoreifabrieken. Daarvan stonden er vier in Borne. Cichorei was een surrogaatkoffie met een bittere smaak, die gedronken werd als echte koffie niet te koop of betaalbaar was. De laatste cichoreifabriek van Borne verdween in 1947. Over deze cichorei kan de gids smakelijke verhalen vertellen.
Ook stond in Borne een grutterij, waar tot 1967 grutten en meel voor pannenkoeken werden geproduceerd en die de aanleiding was voor de bijnaam mèlbuul van de Bornenaren.